Пет прости стъпки за улесняване на процеса по наемане на имот

Когато сте нов в процеса по наемане на имот често може да го почувствате объркващ, стресиращ и дори малко страшен на моменти.
Няма нужда обаче да се притеснявате, ние вярваме, че има само пет прости стъпки, които трябва да бъдат изпълнени, за да можете да наемете имот с увереност и без притеснение.

Първа стъпка
Не губете ценно време в търсене на имоти на множество места, а вместо това отидете направо до мястото, което има голям набор от предимства и едни от най-качествените агенти – Promark Home Advisor! Уверете се, че проверявате обявите често, за да можете да бъдете информирани веднага щом на пазара излязат имоти, които отговарят на вашите критерии.

Стъпка втора
Звучи логично, но не се изкушавайте да давате пари, преди да сте видели имота, особено ако Ви молят да го направите, за да разгледате имот. Ако се местите в нов район и трябва да намерите място за престой, преди да се преместите, направете всичко възможно да отидете там, за да може първо да го видите, или да изпратите приятел или член на семейството от ваше име. Ако вие или лице, действащо от ваше име, не можете да разгледате имота и от вас се иска да дадете депозит или такса, за да го резервирате, уверете се, че сте извършили някои проверки и поне сте се уговорили да се срещнете лично с агента в неговия офис, за да се уверите, че всичко е легитимно. Може също да си струва да проверите изгледа на улицата в Google Earth, за да се уверите, че имотът съществува и определено е техен – нищо лошо да бъдете малко предпазливи, особено когато става въпрос за предаване на пари!

Стъпка трета
Въпреки че има такси, свързани с услугите на агент за недвижими имоти, можете да бъдете сигурни, че всички договори ще бъдат изрядни, ще ви гарантират повече сигурност като наемател и ще ви дадат повече права, ако имате някакви проблеми.

Стъпка четвърта
Може да се наложи да подпишете договора в неудобна ситуация под напрежение, но не забравяйте да отделите време и да го прочетете подробно. Не се страхувайте да посочите, ако има нещо, с което не сте съгласни. Някои важни неща:
Какво покрива наемът? Сметките включени ли са или са допълнителни?
Кога ще можете да се нанесете и до кога е периода на наема?
Трябва ли да извършите професионално почистване при напускане?

Стъпка пета
Когато получите ключовете, направете задълбочена разходка из имота и направете снимки на всички нередности, като се уверите, че съобщавате за евентуални проблеми сега на агента или наемодателя. Това ще ви помогне да защитите вас и вашия депозит, ако има щети, когато се изнасяте, като доказателство, че те не са причинени от вас.

Пет прости стъпки, но такива, за които може би не сте имали време да помислите, докато сте били заети от процеса по избор на имот под наем.